Teknovation Logo
robot

 
  • Mit arbejde er udelukkende teoretisk. Men gennem samarbejde med eksperimentelle grupper lokalt og internationalt bliver der mulighed for at producere og afprøve de nye materialer i laboratoriet,” udtaler Kristian Sommer Thygesen, ifølge DTU.

14. april 2021, kl. 17:08 

30 millioner til forskning i ultratynde materialer

DTU-professor Kristian Sommer Thygesen fra DTU Fysik har netop modtaget en Villum Investigator-bevilling på 30 millioner kroner.


Med en Villum Investigator-bevilling på 30 millioner kroner kan DTU Fysik-professor Kristian Sommer Thygesens forskningsgruppe fortsætte arbejdet med at udvikle 2D-materialer med skræddersyede egenskaber.

Efter omdagelsen af todimensionelle (2D-materialer) for omkring ti år siden er forskningen på området nærmest eksploderet, fremhæver DTU.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Et 2D-materiale er et materiale, der består af et enkelt eller nogle få lag af atomer, og det er dermed det absolut tyndeste materiale, man kan forestille sig.

Kristian Sommer Thygesens forskning har flere gange vakt international opsigt inden for området. Det gælder dels hans opbygning af en stor database over beregnede egenskaber for tusindvis af forskellige 2D-materialer, The Computational 2D Materials Database (C2DB), som benyttes flittigt af forskere fra hele verden, og dels de fysiske modeller, han har udviklet til beskrivelse af de kvantemekaniske processer, som styrer materialernes elektroniske og optiske egenskaber, fremhæver DTU.

Særligt ønsker han at gå i dybden med, hvordan 2D-materialer kan  funktionaliseres og dermed bringes et skridt nærmere praktiske anvendelser.

Der er flere metoder, som gør det muligt at skræddersy materialernes egenskaber. Med dem kan forskergruppen forhåbentlig gøre dem brugbare til nye teknologier såsom billige katalysatorer, der kan omdanne elektrisk energi til brændstoffer, enkeltfoton-lyskilder eller realisering af qubits til kvantecomputere, påpeger han.

Som en del af sit kommende arbejde vil Kristian Sommer Thygesen, ifølge DTU, anvende kunstig intelligens på en ny måde. Hvor forskerne hidtil har brugt materialernes atomare strukturer som input til algoritmer med kunstig intelligens, vil han nu afdække, om andre informationer kan bruges til bedre at forudsige materialernes egenskaber.

Projektet løber over de kommende seks år og i perioden vil Kristian Sommer Thygesen ansætte omkring ti unge forskere, der skal hjælpe med at udvikle de nye kunstig intelligens-metoder og designe nye 2D-materialer, fremhæves det.  


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik