Teknovation Logo
robot

 
  • Overfladehærdning anvendes i dag til blandt andet flere brændstof-injektorer med ventilemner i ferritisk rustfrit stål, hvor man tidligere brugte hårdkrom. Det første af tre konkrete projekter, som Expanite er med i gik i serieproduktion i januar.

15. september 2020, kl. 12:48 

Overfladehærdning som alternativ til hårdkrom

Hos nordsjællandske Expanite er mere end 20 procent af omsætningen i dag relateret til erstatning af hårdkrom ved i stedet at anvende overfladehærdning af rustfrit stål, der således er på vej til at positionere sig som det foretrukne alternativ til hårdforkromning.


I forbindelse med at EU har sænket grænseværdien for hexavalent krom (Krom 6), oplever Expanite øget interesse for firmaets patenterede hærdeteknologi, når producenter vil forbedre slidstyrke af komponenter og emner i rustfri stål. Hærdeteknologien er veldokumenteret for sin effektivitet i dag indenfor både automobil-, pumpe- og fødevareprocesindustrierne med videre, fremhæver Expanite.

Overfladehærdemetoden er baseret på diffusion af nitrogen- og kulstofatomer. Med teknologien opløses oxidlaget på rustfrit stål uden brug af kemikalier, hvorefter det genskabes i en endnu mere modstandsdygtig udgave, som sikrer korrosionsegenskaberne og markant forbedret slidstyrke.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


“Mere end 20 procent af de emner og projekter, som Expanite arbejder med i dag, stammer fra hårdforkromning,” fortæller Expanite-CEO Thomas Abel Sandholdt.

Uanset om det drejer sig om ventilemner fra injektorer til bilindustrien, bøsninger til en marineapplikation eller en stor pumperotor inden for fødevareproduktion, så har de alle det tilfælles, at der skulle findes alternativer til hårdkrom. Og ud over, at disse kunder nu følger EU guidelines for Krom 6, så får de fordelene ved at skifte en coating ud med en diffusionsproces, hvorved der ingen risiko er for afskalling/krakellering, bedre korrosionsegenskaber og en mere homogen hærdezone.

Hærdningen vil i nogle tilfælde være dyrere end hårdforkromning, men Thomas Abel Sandholdt er overbevist om, at forskellen vender rundt, når de totale livscyklusomkostninger og funktionen tages med i betragtningerne. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik