Teknovation Logo
robot

 
  • Der mangler kompetencer inden for AM blandt eksempelvis de danske ingeniører og industriteknikere, hvilket kan gå ud over industriens konkurrenceevne, fremhæver en række danske virksomheder i den aktuelle rapport Dansk AM Rapport 2020.

6. februar 2020, kl. 10:23 

Efterlyser AM-uddannelse og kompetencer

I en netop offentliggjort rapport fra Dansk AM Hub, Dansk AM Rapport 2020, efterlyser en række større danske virksomheder uddannelse og kompetencer iinden for Additive Manufacturing, AM, herhjemme.


Danske mindre og mellemstore virksomheder risikerer at blive udkonkurreret af internationale konkurrenter, hvis ikke de får ny teknologi og AM ind i forretningen.

Sådan lyder budskabet fra blandt andre Danfoss og Grundfos i en netop udkommet rapport, som Dansk AM Hub har gennemført for andet år i træk, omhandlende danske virksomheders brug af 3D-print/AM.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Ifølge rapporten, så benytter 25 procent af de danske virksomheder i dag 3D print. Det er primært til prototyper og produktion af værktøjer. Men de virksomheder, der går forrest på området arbejder mere og mere hen imod at bruge AM i serieproduktion, fremhæves det.

To store virksomheder, som er aktivt involveret i udvikling af AM-produktion, er Danfoss og Grundfos, og de udtrykker et stort behov for, at mange af deres danske leverandører vil følge med. Men for at komme dertil kræver det, at virksomhederne, i første omgang, har adgang til de nødvendige kompetencer.

”Det er vigtigt for os og Danmarks konkurrenceevne, at MMV’erne og vores kommende medarbejdere har de rette kompetencer inden for AM. AM er nødt til at komme ind i uddannelserne nu,” udtaler Additive Manufacturing Manager hos Grundfos, Thorsten Brorson Otte, blandt andet i rapporten, fremhæver Dansk AM Hub.

Videre fremhæves det, hvorledes pumpegiganten er bekymret over manglende fokus på AM i det danske uddannelsessystem i forhold til højere uddannelse, men også på faguddannelser, som f.eks. industritekniker, værktøjsmager og efteruddannelsesområdet (f.eks. AMU-centrene). Det kan have alvorlige konsekvenser for fremstillingsindustrien i Danmark, hvis området ikke får højere prioritet.

Danfoss, der har fulgt AM-teknologiens udvikling siden 1980'erne og gennem årene i stigende grad har anvendt 3D-print, først til prototyper og siden også til fiksturer og værktøj i produktionen, har blandt andet lanceret en en digitaliseringsstrategi, hvor AM er et prioriteret udviklingsområde.

Virksomheden statser eksempelvis på brug af AM-teknologi til slutkomponenter, og det kræver nye kompetencer særligt hos ingeniører og designere. Kompetencer, som Danfoss har haft vanskeligt ved at få adgang til både internt og hos leverandører, lyder det fra firmaet:

”Vi har udviklet vores eget undervisningsmateriale og skræddersyet det til forskellige uddannelsesniveauer og jobfunktioner i virksomheden. Vi har ligeledes valgt at tilbyde nogle af vores leverandører at tage del i undervisningsprogrammet,” udtaler Danfoss Global Head of Additive Design & Manufacturing, Werner Stapela, og fortsætter:

”Universiteterne er kun så småt begyndt, at vise interesse på dette område. For blot halvandet år siden var det for eksempel ikke muligt at finde nyuddannede maskiningeniører med viden om Additive Manufacturing. Vi begynder langsomt at se en interesse og lidt fremskridt.”

På baggrund af rapporten understreger Dansk AM Hub således et tydeligt behov for at få styrket uddannelsesområdet indenfor Additive Manufacuturing, så Danmark kan være med helt fremme indenfor området:

”Vi har behov for at gentænke, hvordan vi i Danmark får skabt unge produktionseksperter, der kan skabe forandring på tværs af produktionen og virksomheders funktioner - på tværs af værdikæden”, siger CEO hos Dansk AM Hub, Frank Rosengreen Lorenzen, og suppleres af formand for Industriens Fond, der finansierer hub'en, Thomas Hofman-Bang:

”En stor del af dansk erhvervsliv består af underleverandører, og de har en afgørende rolle som medspiller og innovationspartner hos deres kunder. Men hvis man som underleverandør ikke er med på noderne eksempelvis inden for 3D-print, så risikerer man at blive fravalgt. Derfor er det vigtigt, at danske virksomheder har adgang til de rette kompetencer og løbende uddanner sine medarbejdere, og her kan Dansk AM Hub træde til og gøre en positiv forskel.”

Dansk AM Hub betegner sig som Danmarks nationale samlingspunkt for Additive Manufacturing med det mål at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne ved at fremme brugen af Additive Manufacturing og 3D print.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik