Teknovation Logo
robot

 
  • DTU-professor Marcel A. J. Somers har aktuelt både modtaget sjældent uddelt medalje og fået æren af at holde en mindeforelæsning ved international konference om forskning
    inden for varme- og overfladebehandling af materialer.

9. september 2019, kl. 10:29 

Dobbelthæder til Marcel A. J. Somers

International dobbelthæder er aktuelt tildelt DTU professor Marcel A. J. Somers, som både har modtaget en ellers sjældent uddelt medalje og samtidig opnået æren af at holde en mindeforelæsning ved international konference om forskning inden for varme- og overfladebehandling af materialer.


Det går år imellem, at The International Federation for Heat Treatment & Surface Engineering, en global sammenslutning af varme- og overfladebehandlings organisationer, uddeler IFHTSE medaljen til særligt prominente forskere inden for varme- og overfaldebehandling af metaller. Siden 2004 er medaljen kun uddelt i alt syv gange. Denne store og helt specielle ære er nu tilfaldet professor Marcel Somers, DTU Mekanik.

Men, denne hædersbevisning kommer ikke alene. Marcel Somers har nemlig også fået tildelt æren af at holde en såkaldt Lakhtin-forelæsning. Det er en forelæsning til ære for en prominent russisk forsker inden for termokemisk overfaldebehandling, Yurii Mikhailovich Lakhtin. Forelæsningerne har været holdt siden 1998, og Marcel Somers er kun den femte forsker, der får denne ære.

Marcel Somers hædres for hans bidrag til forståelsen og anvendelsen af metalgas reaktioner i termokemiske processer, samt hærdning ved kryogene behandlinger, lyder det i baggrunden for tildelingen af såvel medaljen og æren af at holde en Lakhtin-forelæsning. Bedst kendt er nok hans metallurgisk videnskabelige arbejde med gasbaseret overfladebehandling af rustfrit stål, som hans forskergruppe var én af de første til at afsløre den sande natur af, som lagde grundlaget for at udtage en stribe patenter og stifte virksomheden Expanite.

Kendetegnede for Marcel Somers’ forskningsgruppes arbejde er, at grundlæggende forskning kobles til anvendelige innovative materialeløsninger. Det afspejles også af titlen på hans Lakhtin-forelæsning;  “Thermochemical surface engineering of stainless steels with interstitials; Symbiosis of Science, Technology & Innovation”, som han holder den 17. september i Moskva.

De to hædersbevisninger bringer Marcel Somers i selskab med verdens absolut førende forskere på området, som eksempelvis Sir Harry Bhadeshia, George Krauss, Tadashi Maki, Eric Mittemeijer og Tom Bell, der tidligere har fået tildelt IFHTSE-medaljen og/eller holdt én af de sjældne Lakhtin-forelæsninger.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik