Teknovation Logo
robot

 
  • Bohus-teamet, bagers fra venstre Asmo Nieminen, Technical Development Manager, Juha Nuutinen Business Development, Jouni Rättyä Senior Cross Product Manager, Lasse Hämäläinen Senior Technical Development Manager, Jari Romppanen Technical Development Manager. Forrest er det Mats Sjögren Technical Development Manager og Michael Olofsson Technical Development Manager.

22. februar 2019, kl. 08:04 

40 år med naturen som dirigent

Bohus-Malmön huser en vigtig teststation, hvor SSAB lader naturen sætte dagsordenen.


På de golde bohusklipper, fuldt eksponeret for alt det, som havvindene fører med sig, finder vi en række lodrette stativer, der mest af alt minder om tørreanordninger til fisk. Men det er ikke fisk, der hænger på stativerne, men derimod tusindvis af fastmonterede pladeprøver, der udgør en stærk kontrast til det blå hav og de grå klipper.

I dette hårde og salte kystklima på Bohus-Malmön har SSAB udført korrosionstests af koncernens farvebelagte produkter i mere end 40 år. Intet overlades til tilfældighederne – alle produkter skal kunne holde til virkeligheden og som her – den ekstremt barske virkelighed. 

Den daglige testdrift på Bohus-Malmön varetages af uafhængige parter. Swerea KIMAB driver og ejer stationen, mens finske HAMK (Häme University of Applied Sciences) er ansvarlige for aflæsning og dokumentation. SSAB får løbende information om, hvordan prøverne reagerer på vejr og vind, men besøger ind imellem også stationen for selv at vurdere testene og indsamle yderligere viden.

Alle farvebelægninger testes i henhold til gældende europæiske standarder. Det kan eksempelvis være forskellige tykkelser på farvelaget og forskellige formuleringer af farvesystemet.

"Hver prøve tilføres en lille bule og en ridse helt ned til galvaniseringen. Det gøres for at udsætte materialet for en højere belastning. Derefter måles mængden og spredningen af blærer kontinuerligt, der opstår i lakken, når fugt og salt angriber prøverne, forklarer," forklarer Michael Olofsson, der er teknisk udviklingschef for GreenCoat hos SSAB.

Udviklingen i prøverne overvåges nøje og giver over tid et tydeligt billede af, hvor modstandsdygtig belægningen er.

Europa-standarderne specificerer også, hvordan produkterne skal testes og foreskriver, at langsigtede tests foretages udendørs, men angiver desuden accelererede tests i klimakammer som et alternativ. For SSAB er udendørseksponeringer helt afgørende. Alle nye belægninger testes altid både i klimakamre og eksponeres 5 år i virkelige miljøer inden lancering.

"På grund af stress og konkurrence vælger flere andre producenter af byggekomponenter kun at anvende accelererede tests. Men erfaringen har vist, at ingen accelererede tests slår virkeligheden," siger Mats Sjögren, der arbejder med teknisk support hos SSAB. Han fortæller om en rapporteret sammenligning mellem en accelereret test og en felttest. Test A klarede sig rigtig godt i klimakammeret, mens test B gav så dårligt et resultat, at man overvejede ikke at gå videre med belægningen. Ude i testfeltet viste det sig dog senere, at det var test B, som klarede sig markant bedre.

SSAB's produkter testes ikke bare på den svenske vestkyst, men også på flere teststationer rundt omkring i verden. Til det nordiske marked udføres korrosionstests på Bohus-Malmön eller i franske Brest, der har et lignende klima. For at garantere UV-egenskaber, kulør og glans sender man også prøver til Florida til eksponeringstests.

Testprocessen er givetvis meget vigtig for udviklingen af nye produkter, men også for kontrol af eksisterende produkter. Der er prøver på Bohus-Malmön, som har siddet på samme sted i mere end 30 år, og som glædeligt nok stadig ser uforskammet godt ud. Men Michael Olofsson og Mats Sjögren påpeger, at alle prøver, selv de mere klimapåvirkede af slagsen, har noget at fortælle. Det er her, det tekniske supportteam kan se et ægte korrosionsforløb og analysere eventuelle svagheder i farverne, hvilket hjælper med at udvikle mere modstandskraftige belægninger.

"Vi har testet vores farvebelægninger på Bohus-Malmön i mere end 40 år. Det betyder, at der er utroligt meget viden i de systemer, vi bruger til GreenCoat® i dag. Det er vi stolte over. understreger" Mats Sjögren.

Teststationerne er uden tvivl en vigtig videnskilde og kvalitetsgaranti for SSAB's farvebelagte stål GreenCoat®. Interesserede kunder er velkomne til at kontakte SSAB's teknikere med henblik på guidning og træningsforløb på Bohus-Malmön. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik