Teknovation Logo
robot

 
  • Elos Medtech, der har både udviklings- og produktionsfaciliteter i Nordsjælland, har netop startet projektet, der afsluttes i 2022. Sammen med forskere fra DTU og Aarhus Universitet skal virksomheden løse den æstetiske udfordring med ikke hvide tandimplantater.

7. januar 2019, kl. 14:17 

Overfladeinnovation for helt hvide tandimplantater

Teknologi der udvikles i et projekt med Elos Medtech i Nordsjælland, DTU og Aarhus Universitet, har fået tildelt et tocifret millionbeløb af Innovationsfonden. Ønsket er at sikre, at titaniumemner, der anvendes til tandimplantater, fremover kan blive helt hvide.


Den seneste udvikling inden for belægningsteknologi skal være med til at sikre at overfladen af titanium, der anvendes til tandimplantater, kan blive helt hvid. Et gennembrud vil få stor betydning for den voksende del af befolkningen, der lever med en eller flere kunstige tænder, fremhæver parterne bag projektet i form af Elos Medtech, DTU og Aarhus Universitet.

Hvert år bliver der på verdensplan indsat cirka 10 millioner tandimplantater, der traditionelt bliver fremstillet i titanium. Tallet er stigende i takt med, at vi lever længere og dermed slider vores tænder mere, påpeges det.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


"Ovenpå implantatet i kæben sættes et ”bindeled”, før selve tandens krone bygges op. Hidtil har dette bindeled været en æstetisk udfordring,” forklarer research manager i Elos Medtech, der er en af verdens største producenter af komponenter til tandimplantater, Ole Zoffmann Andersen, og fortsætter

”Det skyldes, at det kan give et metallisk skær gennem tandkødet, og hvis tandkødet trækker sig tilbage, kan metaldelen blive direkte synlig. Det er mange mennesker med tandimplantater naturligvis kede af at skulle leve med.”

Seneste er en forskergruppe på DTU i laboratorieforsøg lykkedes med at hvidfarve overfladen af titanium. Næste skridt i projektet er at udvikle en så robust og slidstærk overflade, at hvidfarvningen ikke skaller af, og som lever op til den lange række af krav, der stilles til produkter til medicinsk brug.

”Vi har på DTU ekspertise i at arbejde med overfladebehandling af metalliske materialer, herunder også titanium. I projektet deltager også forskere fra Interdisciplinary Nanoscience center på Aarhus Universitet, der er eksperter inden for overfladebehandling ved hjælp af PVD-processer, det vil sige pådampning af tynde film, der kan bidrage med bestemte egenskaber for at beskytte overfladen,” fortæller seniorforsker ved DTU Mekanik, Morten Jellesen, og fortsætter:

”Vi ved endnu ikke, om den stærkeste overflade af hvidfarvet titanium kan skabes ved hjælp af den ene eller anden proces, eller måske en blanding af dem begge. Det skal vi finde ud af i løbet af projektet. Med vores team har vi samlet stærke kompetencer inden for overfladebehandling, så jeg er helt sikker på, at vi når et resultat."

Elos Medtech ser frem til i fremtiden at kunne levere et æstetisk flot produkt, som kan afhjælpe en af de helt store problemstillinger med tandimplantater.

”Vi er klar over, at det er et ambitiøst mål, vi har i projektet. Men vi tror på, at det vil lykkes at udvikle en robust teknologi, der kan hvidfarve titanium på tandimplantaterne, og som samtidig lever op til de regulatoriske krav, der skal imødekommes, inden vi kan sælge implantaterne til vores store kunder på verdensmarkedet”, siger Ole Zoffmann Andersen.

Innovationsfonden har investeret 10 millioner i projektet.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik