Teknovation Logo
robot

 
  • ”En bedre kvalitet gør os i stand til at arbejde med overfladerne af det printede plastmateriale, der med de nuværende printere bliver glatte og fine, men uden mulighed for en høj detaljeringsgrad. Med vores høje printopløsning kan vi tilføje overfladen en struktur og gøre den funktionel. Det kan eksempelvis være at tilføje et hologram, som vi kender det fra et kreditkort,” siger David Bue Pedersen, der omtaler tiltag vedrørende processen Digital Light Processing, DLP.

3. oktober 2018, kl. 15:18 

DTU ønsker hurtigere 3D-printudvikling

En gruppe forskere på DTU arbejder på at udvikle 3D-print af plast- såvel som metalemner, så produktionsmetoderne kan præstere unik overfladestrukturering og benyttes til fremstilling i stor skala, fremhæves det.


Over de seneste ti år har forskere på DTU i Lyngby forsket i udviklingen af 3D-printteknologier med fokus på plast- såvel som metalemner.

Seniorforsker og 3D-printeekspert, David Bue Pedersen, har står stået i spidsen for området, og han fremhæver, at forskningsfeltet i perioden er blevet udvidet betragteligt og i dag omfatter en række forskellige tilgange, der alle har til formål at optimere de gængse teknologier i markedet. 

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Hvad angår 3D-print af plastelementer, nærmere bestemt teknikken fotopolymerisering, har DTU-forskerne arbejdet intensivt med udvikling af en maskine, der kan byde ind med en emneopløsning, der er fire gange bedre end den, markedets eksisterende printere har, fremhæves det.

”En bedre kvalitet gør os i stand til at arbejde med overfladerne af det printede plastmateriale, der med de nuværende printere bliver glatte og fine, men uden mulighed for en høj detaljeringsgrad. Med vores høje printopløsning kan vi tilføje overfladen en struktur og gøre den funktionel. Det kan eksempelvis være at tilføje et hologram, som vi kender det fra et kreditkort,” siger David Bue Pedersen, og fortsætter:

”Et sådant hologram printet på produktet kan udgøre dets unikke ID, eksempelvis en QR-kode, der fortæller om produktets tilblivelse og andre væsentlige egenskaber.”

En anden mulighed, fremhæver seniorforskeren, er at tilføje det 3D-printede emne en vand- og smudsafvisende overflade, hvor dråber og snavs preller af, inspireret af overfladestrukturen på en lotusblomst. Det er oplagt som anvendelse til blandt andet de små custom-fit høreapparater, der er placeret helt inde i øregangen, og som printes til den enkelte bruger.

Senest er universitetet også gået mere intensivt ind i at forske i 3D-metalprintprocesser, og det kræver kompetencer inden for mange forskellige områder, eksempelvis konstruktion, fysik, kemi- og procesteknologi, for at kunne udvikle bedre, hurtigere og mere kosteffektive processer end i de eksisterende printere.

”I dag køber virksomheder en 3D-printer, der ligesom en fotokopimaskine på forhånd er indstillet til at kunne printe i for eksempel tre forskellige kvaliteter. Det vil vi gerne udfordre og udvikler derfor vores egen metal 3D-printer, der vil kunne presse industriens state-of-the-art,” siger David Bue Pedersen.

Hvor virksomhederne bare for få år siden var tøvende over for at implementere 3D-print, anvendes teknologien nu af både små og mellemstore virksomheder, fremhæver DTU, og på det kommende High Tech Summit, der løber af stablen på DTU den 10. og 11. oktober, holder en række repræsentanter fra store og mindre virksomheder oplæg og deler deres konkrete erfaringer og visioner for anvendelse af 3D-print.

”Det er både virksomheder, der har arbejdet med 3D-print, siden de første spæde skridt i 1990’erne, og virksomheder, der er i gang med at bygge en forretning op omkring at levere 3D-printere og tilhørende services,” siger David Bue Pedersen.

Blandt et af de seneste tiltag på DTU er en 3D-printer til stor skala-fremstilling, hvor elementer på et par meter kan printes. Den er endnu ikke helt udviklet, men vil på sigt kunne bidrage til at bringe 3D-print ud til eksempelvis producenter af vindmøller og containerskibe, konstateres det.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik