Teknovation Logo
robot

 
  • Omkring 40 deltagere tog del i Aarhus-arrangementet. Saeed D. Farahani fra Danfoss var blandt deltagerne på dagen og han fortalte om virksomhedens Bottom-Up-tilgang med at investere i at gøre medarbejdere på tværs af virksomheden i stand til at se muligheder og begrænsninger med aktuelle AM-teknologier. Det gøres blandt andet ved minutiøst at teste (herunder udføre accelerede holdbarhedstests i) tilgængelige materialer og processer.

29. maj 2018, kl. 07:17 

Måleteknologi væsentligt for 3D-print

Ved brug af konventionelle samt nye målemetoder er det muligt at forbedre både overfladefinish og fjerne porøsiteter i 3D-printede emner. Sådan lød det overordnede budskab ved Metrologidagen 2018, der blev afholdt mandag.


Teknologisk institut i Aarhus lagde mandag rammer til årets udgave af Metrologidagen, der gik i dybden med seneste udfordringer i måleverdenen eksempelvis på grund af udviklingen af fremstillingsmetode såsom Additive Manufacturing, AM, populært kaldet 3D-print.

Karakteristisk for AM-processer er store variationer i forhold til overfladefinish og tendens til porøsiteter, hvilket påvirker emnernes egenskaber negativt.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Ved brug af konventionelle samt nye målemetoder er det dog muligt at forbedre både overfladefinish og fjerne porøsiteter. Det viser resultater fra eksperimentelle studier hos blandt andre Grundfos, lød det eksempelvis fra specialist hos FORCE Technology, Uffe Ditlev Bihlet.

Et af de redskaber, der kan varificere AM-fremstillede emner, er den ikke-destruktive måleteknik computertomografi, forkortet CT-skanning. Prisen for denne teknologi er ved komme ned i et mere fornuftigt leje og den er i stand til at give en hurtig 3D-visualisering af kompleks geometri, hvilke karakteristiske emner produceret ved additiv produktion, fremhævedes det.

Det er en teknologi, der er egnet til visualisering og karakterisering af indre og ydre strukturer. Og så har den evnen til at vise detaljer i 2D-udskæringer, der genererer data for hele produktionen i en digitaliseret form og giver mulighed for at udføre Reverse Engineering. Stadig er der dog nogle hurdler i forhold til den praktiskehåndtering af de genererede filer og konverteringen til gængse filformater med mere.

En anden tendens, der karakteriserer metrologiudviklingen lige nu, er brugen af 'Non-Contact-måleudstyr' til karakterisering af overflade egenskaber. Her fortalte Søren Schou Gregersen fra DTU COMPUTE om hans arbejde med at overkomme nogle af de udfordringer, denne efterhånden udbredet målemetode står med.

Hvor optisk 3D-skanning muligvis når meget høj precision i dag, så observerer DTU-forskerne stadig alvorlig unøjagtighedstab i visse tilfælde. Han bød således på en oversigt over problemerne med 3D-scanning ud fra et metrologisk synspunkt er givet, og hvordan vi har til hensigt at tackle nogle af disse problemer.

"Kender man signe emner og lysinteraktionen, så kan man også komme til at stole helt på sin skanner," konstaterede han.

Dagen afsluttedes med en rundvisning i Teknologisk Instituts State-Of-The-Art 3D-printfaciliteter, der er under opbygning med flere nye maskiner og bygninger.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik