Teknovation Logo
robot

 
  • RadiSurf er et R&D start-up, der startede i 2015 som et spinoff-selskab fra Aarhus Universitet, og fokuserer på at udvikle nye nanoteknologi-baserede adhæsiver, der opfylder kundernes specifikke krav og samtidig kan skaleres til industriel brug.

16. april 2018, kl. 08:05 

Dansk superlim uden epoxy

Virksomheden RadiSurf har udviklet og patenteret en ny limteknologi, der kan binde metal og plast endnu stærkere sammen, end det hidtil har været muligt, uden skadelige stoffer.


Udviklingen er sket i partnerskabet Kemi i Kredsløb, hvor blandt andre Teknologisk Institut arbejder sammen med iværksættervirksomheden RadiSurf om at skabe fremtidens superlim, som kan lime metal og plast uden epoxy og andre giftige stoffer.

I dag anvendes industrilim for at få en meget stærk vedhæftning mellem metal og plast, og er ofte baseret på sundheds- og miljøskadelige epoxy- eller cyanoakrylatforbindelser, fremhæver parterne i partnerskabet.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


For at kunne tilbyde fremtidens superlim til industrien uden skadelige limteknologier har RadiSurf udviklet og patenteret en ny limteknologi, der er baseret på såkaldte polymerbørster, som kan binde metal og plast endnu stærkere sammen end i dag uden skadelige stoffer.

For at gøre denne proces miljømæssigt endnu bedre arbejder to af Kemi i Kredsløbs-partnerne, Teknologisk Institut og DHI, sammen med RadiSurf mod at gøre processen vandbaseret og derved uden organiske opløsningsmidler.

"Brugen af skadelige opløsningsmidler skal udfases, så processen bliver mere anvendelig for industrien, sikrer bedre arbejdsmiljø samt påvirker miljø og sundhed langt mindre end i dag," siger konsulent ved Teknologisk Institut, Simon Frølich.

Målet med projektet er en teknologi, som industrien kan tage i brug i stedet for fx at lime emner med epoxy eller cyanoakrylat og uden brug af organiske opløsningsmidler. Derved kan krævende produktioner inden for blandt andet medico- og elektronikindustrien skifte til en miljøvenlig løsning, som samtidig sikrer en endnu bedre vedhæftning.

Det fælles projekt med RadiSurf indgår som et virksomhedsprojekt under partnerskabet Kemi i Kredsløb og er finansieret af Miljøstyrelsen via midler afsat i Kemi i Kredsløb.

Epoxy er et stærkt bindemiddel. Epoxyprodukter bruges, fordi de hærder meget hårdt op og dermed er ekstremt slidstærke. Epoxyforbindelser reagerer let med biologiske materialer og kan derfor være sundhedsfarlige. Pga. de sundhedsskadelige effekter forbundet med arbejde med epoxy er der lovkrav om speciel uddannelse for at arbejde med epoxyprodukter i industrien.

Cyanoakrylat anvendes bredt som superlim, da det hærder hurtigt og binder stærkt. Ligesom epoxy har cyanoakrylat sundhedsskadelige effekter og kan give allergiske reaktioner eller kan fremkalde utilpashed, hvis man udsættes for det gentagent. Derudover reagerer det kraftigt med nogle materialer og kan dermed give forbrændinger pga. den dannede varme.

Kemi i Kredsløb er et partnerskab, der har til formål at hjælpe danske virksomheder med at substituere problematiske stoffer i deres produkter og processer. Partnerne er Teknologisk Institut, DHI, RPA Ltd., RISE, Aarhus Universitet og Københavns Universitet. Teknologisk Institut er projektleder til partnerskabet - Kemi i Kredsløb, som er finansieret af Miljøstyrelsen.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik