Teknovation Logo
robot

 
  • Der skal simpelthen uddannes flere faglærte til at erstatte dem, som der i disse år siges farvel til i industrien, fastslår viceadministrerende direktør Kim Graugard, DI

10. april 2018, kl. 07:01 

DI: Tid at skaffe faglært arbejdskraft

I det seneste DI Business-nyhedsbrev slår viceadministrerende direktør Kim Graugaard et slag for virksomhedernes lærlingeindsats, og påpeger, at der simpelthen skal uddannes flere faglærte til at erstatte dem, som der i disse år siges farvel til.


DI´s viceadministrerende direktør Kim Graugaard kridter aktuelt banen op i det årelange arbejde med at få flere til at tage en faglig uddannelse.

Det sker forud for at virksomhederne her i april får deres eget måltal for, hvad de som minimum bør uddanne, hvis de skal fritages for at betale bidrag til Praktikplads-AUB, Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag. 

Praktikplads-AUB blev i 2016 forhandlet på plads, som et led i trepartsforhandlingerne, og er trådt i kraft 1. januar, og skal skabe mellem 8.000 og 10.000 uddannelsesaftaler. Alene i år skal de første 2.100 aftaler på plads. Derfor er der ingen tid at spilde, lyder det fra Kim Graugaard.

Han peger videre på, at lærlinge er en kernemedarbejdergruppe, og hvis den tørrer ud, er der også aktivitet, som tørrer ud. Det kan betyde, at virksomheden må begrænse deres produktion eller flytte noget af den ud af landet, forudser Kim Graugaard.

Manglen på faglærte er størst inden for blandt andet produktion, teknik og IT. Og det kan ikke dækkes ind ved udenlandske medarbejdere, da efterspørgslen er stor i mange lande.

Mindre virksomheder, som måske allerede har én lærling for hver fem faglærte medarbejder, ligger langt bedre end måltallene for AUB-ordningen 

Andre virksomheder tager ikke lærlinge, fordi de eksempelvis har store sæsonudsving eller er i vikarbranchen. Kim Graugaard medgiver, at det kan være vanskeligt for visse brancher og virksomheder, men advarer samtidig mod, at man hele tiden spiller bolden tilbage. Faglært arbejdskraft kommer ikke af sig selv.

Når erhvervslivet har brug for faglærte, er det også nødvendigt, at de uddannes. Derfor må alle vurdere, om de har mulighed for at uddanne medarbejdere, og hvis ikke – så være med på at betale andre for det i form af højere AUB-bidrag, fastslår han.

Baner Praktikplads-AUB ikke vej for ekstra 2.100 lærepladser i 2018, kan kravene blive strammet op relativt hurtigt.

Kim Graugaard opfordrer virksomhederne til at slå alle praktikpladser op på websitet praktikpladsen.dk. Står pladserne i øvrigt ubesatte i tre måneder, kan virksomhederne iøvrigt få reduceret deres AUB-bidrag, påpeger han.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik