Teknovation Logo
robot

 
  • I de Dansk Metals A-kasser var arbejdsløsheden i februar på 2,3 procent. Specielt inden for faggrupper som smede, industriteknikere og lastvognsmekanikere er der udfordringer med at finde nye ansatte til de virksomheder, der har behov for yderligere arbejdskraft, konstaterer Thomas Søby.

9. april 2018, kl. 10:27 

Stærkeste opsving i 30 år

Aktuel analyse fra Dansk Metal viser, at der har været stigning i industriens beskæftigelse siden 2013. Dermed er der tale om det længste beskæftigelsesmæssige opsving i industrien siden perioden før 1990, fremhæves det. 


Ifølge fagforeningen, så arbejder i alt 18.212 flere personer i dag i industrien sammenlignet med 2013, hvilket svarer til en stigning på 6,6 procent.

Dermed er der således tale om 16 kvartaler med konstant stigning i beskæftigelsen og således det længste, sammenhængende opsving i næsten 30 år.

"Stigningen i beskæftigelsen er et fuldstændig klart tegn på, at industrivirksomhederne er en drivende kraft i væksten herhjemme. Ikke mindst er det de højproduktive medarbejdere, der giver industrien vind i sejlene. Det er virkelig værd at glæde sig over, at flere og flere kommer i beskæftigelse, og meget tyder på, at opsvinget fortsætter,” fortæller cheføkonom i Dansk Metal Thomas Søby.

Industribeskæftigelsen fik et ordentligt dyk i forbindelse med finanskrisen i 2008 til 2009, hvor 75.000 personer mistede beskæftigelse i industrien. På trods af de seneste års fremgang er der dog fortsat langt op til beskæftigelsesniveauet før krisen.

”Vi når næppe op på samme beskæftigelsesniveau som før krisen. Markedet og virksomhederne har ændret sig markant siden starten af 00’erne. Men der er ingen tvivl om, at vi vil se en øget efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft i årene der kommer. Derfor er det helt afgørende, at vi sikrer flere faglærte, så virksomhederne ikke løber tør,” siger Thomas Søby.

I Dansk Metals A-kasser var arbejdsløsheden i februar på 2,3 procent. Specielt inden for faggrupper som smede, industriteknikere og lastvognsmekanikere er der udfordringer med at finde nye ansatte til de virksomheder, der har behov for yderligere arbejdskraft.

”Vi ser desværre fortsat en meget uheldig tendens til en manglende efteruddannelsesindsats på de danske arbejdspladser. Her må både virksomheder og medarbejdere få skeen over i den anden hånd og komme i gang. Vi skal også have sikret uddannelse af flere faglærte. Og det skal blandet andet ske ved at løfte ufaglærte til faglærte gennem videreuddannelse,” lyder det fra cheføkonomen.

Fremgangsmåden at få flere faglærte skal også ske ved, at der oprettes flere lærepladser, og ved at flere unge søger ind på erhvervsuddannelserne. Her ser der heldigvis ud til at være fremskridt, men det går, ifølge Dansk Metal, ikke hurtigt nok.

”Én mulig løsning er, at man i folkeskolen igen indfører obligatorisk erhvervspraktik. Ligesom et forslag om, at de kommunale 10. klasser flyttes ud på samme matrikel som erhvervsskolerne, med fordel kan prøves af,” konstaterer Thomas Søby.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik