Teknovation Logo
robot

 
  • I øjeblikket kræver 3D-print i metal en del slutbearbejdning, fordi de færdige print har en meget ru overflade. Derfor bruger industrien primært 3D-print til prototyper og produktion af meget små serier. Men en gruppe danske forskere og virksomheder har nu udviklet en metode, der giver glatte overfalder og som ikke i samme grad kræver efterbehandling.

6. december 2017, kl. 08:54 

3D-print næsten uden efterbehandling

Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU, har sammen med tre danske virksomheder netop bevist, at metal 3D-print kan fremstilles uden stort behov for efterbehandling.


3D-print i metal kræver en del slutbearbejdning, fordi de færdige print har en meget ru overflade. Derfor bruger industrien primært 3D-print til prototyper og produktion af meget små serier. Men en gruppe danske forskere og virksomheder har nu udviklet en ny, billig metode, der giver glatte overflader og som ikke i samme grad kræver efterbehandling.

”I starten af året fik vi og et par virksomheder ideen til en proces, der skal gøre de 3D-printede metal-emner glatte i overfladen, så de stort set er klar til brug med det samme. Vi har nu gennemført de første eksperimenter med processen succesfuldt. Vi har med andre ord bevist, at vores idé holder, og at den er mulig at gennemføre i praksis,” siger forsker David Bue Pedersen, DTU Mekanik.

Processen er en kæde, hvor det første skridt er at fremstille et 3D-print, der er en tynd skal af det endelige emne, der skal produceres. Det kan for eksempelv være skallen til en rund kugle. Dette 3D-print fremstilles med en teknologi, som er baseret på fotopolymerisering, en proces hvor fokuseret ultraviolet lys anvendes, og som giver en utrolig høj kvalitet med hensyn til geometri og overfladens beskaffenhed.

Herefter fyldes metalpulver opløst i en væske (slurry), der har en konsistens som pasta, i den 3D-printede skal. Emnet skal nu tørre, og derefter kan skallen fjernes. Sidste skridt er at bage det såkaldte grøn-emne, der består af metalpulverpastaen, i en ovn. Herved bliver de enkelte metalpartikler klæbrige og klister sammen med nabopartiklerne. Derved opnås både styrke i metallet samt en meget fin overflade.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik