14. februar 2024, kl. 13:28
Glasfiberaffald fra blandt andet vindmølleindustrien bliver i dag genanvendt af danske Ucomposites. Virksomheden har i 2023 udvidet med en fabrik i Portugal, og direktør Jakob Grymer Tholstrup har ambitioner om at åbne afdelinger i flere andre lande, fremhæver Plastindustrien, hvor firmaet netop er blevet medlem.
Bogø-virksomheden Ucomposites har specialiseret sig i at hjælpe danske og udenlandske virksomheder med at genanvende glasfiberproduktionsaffald, der ellers ville være blevet kasseret. Materialet kommer især fra produktion af vindmøllevinger.
Ifølge direktør Jakob Grymer Tholstrup, kom forretningsideen til, da han fandt ud af, at der var en masse fraskær, som bare blev smidt på deponi.
Annonce - artiklen fortsætter under banneret
Store dele af den europæiske vindmølleindustri sender i dag sit glasfiberproduktionsaffald til firmaet, som hjælper med at give det et nyt liv.
Blandt andet behandels affaldet ved at klippe og 'åbne' materialet og rive glasfibermåtterne fra hinanden, så der skabes såkaldte chopped fibers. De løse fibre kan virksomheder anvende i nye produkter som alternativ til jomfruelige glasfibre.
Ifølge direktøren, kan virksomheden løse problemet med glasfiberaffald for danske virksomheder, hvis der er tørt og ikke blandet sammen med eksempelvis resin.
Da ingen havde gjort noget lignende før, måtte medarbejderne selv bygge produktionen op fra grunden blandt andet ved at sammenbygge maskiner fra andre industrier. Det tog ifølge Jakob Grymer Tholstrup flere år at få det til at virke optimalt.
Aktuelt står Ucomposites som en frontløber inden for genanvendelse af glasfiber, og deres unikke tilgang har skaffet dem patenter i både Europa, Kina og USA. Virksomheden har netop udvidet sine operationer til Portugal, hvor man åbnede en fabrik i januar 2023, og derfor kan give kunderne store CO2-basparelser i forhold til at købe jumfrueligt materiale, konstateres det.