www.teknovation.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Se vores cookies-politik >>
28. marts 2025, kl. 17:38
Svenske SKF og bølgeenergiudvikleren Minesto har lanceret dét, de betegner som et 'rumprogram' på Fæøerne, der skal udnytte månens energi ved at udnytte tidevandets kraft.
Gennem det seneste år har lejeproducenten SKF og bølgeenergiudvikleren Minesto etableret et pionérprojekt med tidevandsenergi ved hjælp af tidevandsdrager i Atlanterhavet uden for Færøerne.
Missionen er at udnytte månens kraft til forudsigelig vedvarende energi.
Efter en vellykket etablering flyver tidevandsdrageren Luna nu under vandet og høster usynligt og lydløst energi fra månen - uanset vejret, fremhæves det.
Ifølge parterne er der i dag kun få lande med gunstige tidevandsforhold, der er begyndt at udnytte det fulde potentiale af månegenereret energi - den mest forudsigelige vedvarende energikilde på kloden.
Men vurderingen er, at der er mindst 3000 steder på jorden med ligende forudsætninger, der dermed potentielt kan kvalificere sig til samarbejdets 'rumprogram'. Og hvis de alle deltager, kan måneenergi potentielt kunne erstatte al kulkraftkapacitet, der i øjeblikket er under udvikling på verdensplan, påpeges det.
SKF blev inddraget i projektet med henblik på at designe leje- og tætningssystemerne til anlæggets komponenter, og producentens softwaresystem beregner desuden lejernes levetid og estimerer CO2-emissioner, hvilket gør det muligt at sammenligne forskellige løsninger, ikke kun ud fra et teknisk perspektiv, men også ud fra et bæredygtighedssynspunkt.
Det aktuelt etablerede tidevandsenergianlæg sigter mod et kickstarte programmet på Færøernes, og Luna-dragen, der kommer med en nominel effekt på 1,2 megaWatt, er, ifølge parterne, nok til at forsyne 200 villaer med elektricitet i et år.
Det næste mål er at implementere et 200 metaWatt-tidevandsenergianlæg, der vil kunne dække 40 procent af det forventede elektricitetsbehov i 2030, og dermed levere en stor del af energibehovet i form af grøn elektricitet til ø-nationens 50.000 indbyggere og 70.000 får, konstateres det.