14. januar 2025, kl. 09:32
Danmark halter markant bagefter resten af Europa i brugen af kunstig intelligens, og mere specifikt Generativ AI, GenAI, fastslår analyse fra Boston Consulting Group. Det koster Danmark op mod 75 milliarder kroner årligt i tabte produktivitetsgevinster og vækstpotentiale.
Director & Partner Thomas Føge, der leder arbejdet med AI på Boston Consulting Groups danske kontor savner danske indsatser indsatser inden for GenAI:
"Resten af Europa er lige nu langt foran Danmark, og vi får også baghjul af vores nordiske naboer. Det kan blive rigtigt dyrt for os, men det er ikke for sent at vende udviklingen,” siger Thomas Føge.
Annonce - artiklen fortsætter under banneret
Analysen ‘GenAI Complacency – The Costly Inaction in the Nordics’ viser, at kun 16 procent af danske funktionærer bruger GenAI ugentligt. Det placerer Danmark på en sidsteplads i Norden og langt under det europæiske gennemsnit på 54 procent. Samtidig rapporterer danske GenAI-brugere kun en gennemsnitlig tidsbesparelse på 2,2 timer ugentligt mod 5,3 timer i Europa.
Disse resultater peger på, at Danmark står med en betydelig udfordring, som vi skal have vendt. BCGs analyse estimerer, at hvis danske virksomheder kan realisere en gennemsnitlig tidsbesparelse på 5+ timer pr. uge for deres funktionærer – på linje med europæiske kolleger – vil det resultere i produktivitetsforbedringer svarende til en BNP-vækst på 75 milliarder årligt.
Ud over de direkte produktivitetsgevinster kan en øget brug af GenAI også fremme innovationen, forbedre medarbejdertilfredsheden og styrke Danmarks konkurrenceevne globalt.
Den danske bundplacering skyldes blandt andet, at vi i Danmark har undervurderet behovet for AI-træningen af funktionærer. Analysen viste, at kun 40 procent af danske virksomheder har taget initiativer til medarbejdertræning, og at Danmark er det land, hvor medarbejdere i højeste grad efterspørger netop opkvalificering.
Analysen fremhæver fire hovedbarrierer, der skal overvindes for at fremme dansk GenAI-adoption:
Manglende træning og kompetenceudvikling: Kun 32 procent af danske funktionærer har modtaget GenAI-træning, hvilket begrænser deres evne til at udnytte teknologien. Begrænset adgang til teknologierne: Mange virksomheder har endnu ikke investeret i de nødvendige værktøjsløsninger. Usikkerhed omkring datasikkerhed og AI-regulering: Bekymringer om databeskyttelse og compliance bremser implementeringen. Manglende viden og know-how: Mange ledere og medarbejdere er usikre på, hvordan GenAI kan anvendes effektivt.
“For at høste de økonomiske gevinster fra GenAI kræver det handling fra både virksomheder og politikere. Uden en klar strategi og investeringer risikerer vi at falde endnu længere bagud globalt,” siger Thomas Føge.
Se PDF med den fulde analyse på engelsk ved at klikke her