19. december 2024, kl. 10:04
EU-kommissionens seneste udspil inden for industripolitik, kan ifølge et aktuelt DI-udspil gøre EU til en vinderregion. Samtidig advarer organisationen mod fælles EU-gæld, der sender regningen videre til kommende generationer.
Der har været en tendens til, at EU sakker gevaldigt bagud i forhold til USA og Kina, når det kommer til produktivitet, hastighed og investeringer. Den diagnose flokkes EU’s Danmarks beslutningstagere aktuelt at bekræfte på grundlag af den katastrofale konkurrenceevne-rapport, som Mario Draghi, tidligere præsident for den europæiske centralbank (ECB), udkom med i september, og imens danske industrivirksomheder venter på konkrete løsninger på Europas udfordringer har DI lanceret et udspil, der viser vejen til, hvordan EU kan blive en vinderregion:
"Europa står overfor store økonomiske og geopolitiske udfordringer, som fundamentalt truer vores velstand og konkurrenceevne. Vi ser en klar tendens til, at kapitalen flyder mod USA, og europæiske virksomheder mister terræn på det globale marked. Det er på tide, at Europa står sammen og tager de nødvendige skridt for at lukke dette konkurrencegab," siger DI's administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen, og han fortsætter:
Annonce - artiklen fortsætter under banneret
"Vi har alle muligheder for at sikre vores fremtidige velstand og konkurrencekraft i Europa, men det kræver modernisering og handlekraft nu. For ellers er konsekvensen jo ikke kun, at virksomhederne får det svært, men også at vi vil miste arbejdspladser og velstand, hvilket vil få stor betydning for alle borgere i Europa".
DI-udspillet peger på en række konkrete forslag til, hvordan EU får sat skub i investeringerne, bliver mere strømlinet og kommer op i tempo. Blandt andet foreslår DI, at Danmark bruger sit kommende EU-formandskab til at gennemføre et 'Copenhagen Target', der hæver investeringerne i forskning og udvikling i EU til 4 procent af BNP inden 2035. 2/3 af midlerne skal komme fra det private erhvervsliv.
Europa skal være førende inden for blandt andet AI, kvanteteknologi såvel som inden for grønne og energieffektive teknologier. Det kræver en samlet indsats og investeringer på tværs af grænser, som vil styrke Europas position som en global leder inden for innovation og forskning, påpeger Lars Sandahl Sørensen.
En massiv udfordring for europæisk konkurrenceevne er mængden af kompleks og overlappende regulering. Det gør livet vanskeligt for især små og mellemstore virksomheder. I DI-analysen peger 40 procent af danske virksomheder på, at de er nødt til at omprioritere ressourcer eller udskyde projekter som følge af administrative byrder fra national og EU-lovgivning:
"Vi har brug for bedre og mindre kompleks EU-regulering, der fremmer innovation og økonomisk vækst. Det nuværende bureaukrati kvæler mange især små og mellemstore virksomheder. Derfor kalder vi på, at den nye EU-Kommission som noget af det allerførste præsenterer en køreplan for, hvordan de helt konkret vil nedbringe de administrative byrder for europæiske virksomheder. EU’s borgere og virksomhederne fortjener et svar – og det haster," siger Lars Sandahl Sørensen.
Udspillet fremhæver også behovet for at strømline godkendelsesprocesserne i EU for at fremme innovation og reducere omkostninger. Blandt andet foreslår DI en ny EU-ramme for hurtigere godkendelser af biosolutions, som kan reducere godkendelsestiden for biologiske produkter fra mellem 5 og 10 år til mellem 2 og 3 år:
"Vi kan ikke acceptere, at europæiske virksomheder forsinkes af langsommelige godkendelsesprocesser, når vi konkurrerer på globalt plan. Det gælder over hele linjen fra lægemidler til biologiske produkter og vedvarende energiprojekter," siger Lars Sandahl Sørensen.