Teknovation Logo






 

Danmark med i kampen mod skrot i rummet

  • Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund finder det nødvendigt yderligere at skærpe opmærksomheden på det skrot, som efterlades i rummet.

17. december 2024, kl. 12:48 

Danmark har tirsdag tilsluttet sig den internationale erklæring ”Zero Debris Charter”, som ESA står bag. Målsætningen er at begrænse mængden af rumskrot.


Der er trafikeret i rummet, og behovet for en bedre regulering af rummet er derfor stigende.

Derfor tilslutter Danmark sig den internationale erklæring ”Zero Debris Charter”, som det europæiske rumagentur ESA står bag. Erklæringen opstiller kollektive mål om en fremtid uden rumskrot og præsenterer en række styrende principper for at håndtere, begrænse og reducere skrot i rummet. Skabelse af stadig mere bæredygtig rumfart og på at mindske, hvad man efterlader i rummet, og helt generelt på at rydde op efter sig selv er således i fokus.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


ESA har opgjort, at der er cirka 10.200 aktive satellitter og over 40.500 stykker rumskrot med en diameter på over 10 centimeter i kredsløb om jorden. Dertil antages det, at der findes over hundrede millioner mindre stykker rumskrot, som ikke kan identificeres.

Den store mængde ukontrollerbart rumskrot øger risikoen for kollisioner, og for eksempel er den internationale rumstation ISS ofte nødt til at ændre bane for at undgå skrot og vragrester, som er fløjet ind i rumstationens bane. Det var også problemer med rumskrot, der af sikkerhedshensyn førte til aflysningen af Andreas Mogensens planlagte rumvandring uden for ISS.

Allerede i dag stilles der krav om, at alle satellitter skal kunne bringes ud af kredsløb efter endt mission. I nuværende dansk lovgivning er der krav om, at dette gøres inden for 25 år. ESA har en ambition om, at de europæiske rumaktiviteter skal ske helt uden at skabe nyt rumskrot inden 2030.

"Vi er nødt til at udvise den samme ansvarlighed i rummet, som vi kræver på jorden. Derfor er bæredygtig og sikker udnyttelse af rummet et vigtigt element i den strategi for rumforskning og -innovation, som vi lancerede i november. Forældet og inaktivt materiel i verdensrummet har længe været en øm tå for de mange lande, som sender satellitter i omløb. De fleste af os bruger satellitter hver eneste dag – når vi finder vej eller tjekker vejrudsigten. Samtidig spiller satellitter en afgørende rolle for Europas sikkerhed og giver os viden, der for eksempel kan bruges til nye grønne løsninger. Derfor er det afgørende, at vi nu tilslutter os ”Zero Debris Charter”," fastslår uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik