Teknovation Logo
robot

 
  • Danmark har brug for et ministerium for samfundssikkerhed og beredskab, fremhæver administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen, DI. (Foto: Sarah Hartvigsen Juncker)

28. august 2024, kl. 13:12 

DI: Central styring af beredskabet skal i fokus

Med et ministerie for samfundssikkerhed og beredskab får Danmark for første gang muligheden for en central koordinering og styring af nationens beredskab i en alvorlig krise. Og det er særdeles tiltrængt, mener DI.


"Det her handler i værste fald om liv eller død. Vi skal være klar, og det kræver at vi får en samlet og central styring af nationens beredskab. Det danske beredskab har været underprioriteret i årtier, og er slet ikke gearet til de nye hybride trusselsbilleder. Vi skal op i gear," siger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

"Vi har brug for én samlet myndighed, der har det overordnede ansvar og et stærkt mandat, så hændelser og kriser ikke falder mellem flere stole, som vi så det under snestormen i vinter. Det nytter ikke, at vi først skal til at afklare ”hvem der er den”, når vi står med problemerne. Vi har brug for en meget tydeligere ansvarsfordeling og én der sidder for bordenden".

Der er også brug for et øget tempo i planlægningen af beredskabet. Det kræver langt mere information om det nuværende trussels- og risikobillede til både borgere og virksomheder. Og det skal samtænkes på tværs af myndigheder, mener Lars Sandahl Sørensen:

"Det danske beredskab skal samtænkes på tværs af myndigheder og geografi og mellem stat og kommuner. Det er det slet ikke i dag. For eksempel har vi 12 politikredse og 32 fælleskommunale redningsberedskaber".

"Den private sektor spiller en stor rolle i det danske beredskab. Det gælder f.eks. i forbindelse med fødevareforsyning, infrastruktur, produktion og distribution af energi, medicin og værnemidler samt håndtering af naturhændelser".

"Mange virksomheder udtrykker et ønske om at bidrage og stille mandskab, produktion, materiale mv. til rådighed i tilfælde af en krise. Det kan være virksomheder, som gerne vil stille lastbiler til rådighed til at køre fødevarer ud, eller virksomheder med ekstra nødgeneratorer, der kan bruges i tilfælde af strømsvigt. Det arbejde er vi i DI i fuld gang med at koordinere".

Men virksomhederne ved i dag ikke hvor eller hvordan de skal henvende sig, påpeger DI-direktøren:

"Der er behov for et langt tættere samarbejde mellem det offentlige og det private erhvervsliv, hvis ressourcer i virksomhederne skal kunne komme hele samfundet til gode i en krisesituation," siger Lars Sandahl Sørensen.

DI vil invitere regeringen til et samarbejde om, hvordan private virksomheder skal deltage i det nationale beredskab. Det skal være klart hvilke rettigheder og forpligtelser virksomhederne står overfor i en eventuel krisehændelse.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik