25. januar 2024, kl. 10:12
Et igangsat projekt kaldet TORCH, som har modtaget cirka 10,7 millioner kroner i støtte fra EU-programmet Interreg Deutschland-Danmark, blander fortidens farver med nutidens teknologi for at bevare og kaste lys over områdets nationalskatte.
TORCH, der står for Technological enlightenment to preserve and explore regional Cultural Heritage, er introduceret af forskere fra Syddansk Universitet, SDU, og Kiel Universitet til en række konservatorer og museumsfolk, der dermed får adgang til teknologier, der kan hjælpe disse i deres arbejde.
"Den mørke middelalder var måske slet ikke så mørk, men derimod en eksplosion af farver. Ved hjælp af avancerede teknologier som spektroskopi og digital billedbehandling kan vi afsløre skjulte detaljer i historiske genstande, hvilket giver os et dybere indblik i deres oprindelse og tilstand," siger lektor Jacek Fiutowski fra SDU Nanophotonics, som står i spidsen for forskningsprojektet TORCH.
Annonce - artiklen fortsætter under banneret
Én af dem, der nyder godt af introduktionen til den seneste teknologi, er direktør Lise Ræder Knudsen, Konserveringscenter Vejle:
”Vi har masser af projekter i støbeskeen. Vi har danefæ, der skal scannes, og vores tyske kollegaer har både skibe og reb fra vikingetiden, der skal analyseres,” fortæller Lise Ræder Knudsen begejstret, og fortsætter:
”Projektet giver os også en unik chance for at forstå, hvordan Ribe så ud i farver for flere århundreder siden”.
I slutningen af 1800-tallet blev flere gamle bindingsværkshuse i Ribe revet ned. Husenes udseende kendes fra sort/hvide fotografier, og på Museum Vest er bevaret dele af bindingsværket, både stolper, dørhamre og andre flot udskårne detaljer fra 1500- til 1600-tallet. På bygningsdelene sidder også malingsrester.
”Vi bruger blandt andet en metode med en kanyle, der kan nå ind i hjørner og kroge, hvor malingen traditionelt er svær at få af. Der kan vi tage prøver med en kanyle. Det minder jo lidt om en boreprøve i mikrostørrelse. Den prøve tager vi med til Jacek Fiutowski på campus i Sønderborg eller til forskerne på universitet i Kiel, hvor de har noget fantastisk udstyr, hvor de kan måle stråling, der udmønter sig i nogle kurver og afslører hvilke farvestoffer og pigmenter, der er tale om,” forklarer Lise Ræder Knudsen.
Det er tanken, at TORCH ud fra træværket fra bindingsværkshusene skal klarlægge de gamle huses farvehistorie og forandringerne igennem tiden. At sætte farver på fortiden.
Det er håbet, at konservatorerne og museumsfolkene med adgang til den nye teknologi ikke blot kan se, hvordan Ribes bindingsværkshuse så ud, da de blev revet ned, men også hvordan de har set ud på forskellige tidspunkter i historien. Med den viden, kan der laves en digital rekonstruktion af det sort/hvide billede:
”Det kan vi bruge til at lave Augmented Reality til din mobil, så du som turist i Ribe måske kan se den gade, hvor den skulle have været. På den måde får vi ikke blot ny historisk viden, men også gjort den levende og tilgængelig for alle," udtaler professor Horst-Günter Rubahn, projetkoordinator og leder af Mads Clausen Instituttet.
Med partnere som NanoSYD, Konserveringscenter Vejle, CAU Kiel, Newtec Engineering A/S og Museum für Archäologie Schloss Gottorf, er det målet at forvandle historisk viden til en levende, interaktiv oplevelse og gennem forskning at forbinde fortid og nutid.