22. september 2022, kl. 15:24
Ifølge et MADE-demonstrationsprojekt viser test af glasfibre udvundet fra vindmøllevingemateriale gennem SMV-firmaet Clenflex' pyrolysemetode, at de har en styrke, der gør dem acceptable til en række formål i industrien.
Det er den mindre fynske virksomhed Clenflex, der vil være med til at løse affaldsproblemet med udtjente vindmøller.
Det skal ske ved at adskille og genanvende glasfiber og bindemiddel til nye produkter såsom kasser og tanke med firmaets pyrolysemetode.
Annonce - artiklen fortsætter under banneret
Senest har et MADE Materiale Demonstrationsprojekt med Force Technology givet vigtig viden om processen og glasfibrenes styrke:
”Vi har undersøgt, hvad den ideelle temperatur er for at fjerne alt bindemidlet fra glasfibrene, og derefter har vi støbt nye glasfiberplader med de genanvendte glasfibre og undersøgt deres trækstyrke,” fortæller specialist Materials & Product Testing specialist hos FORCE Technology, Leif Rasmussen.
Testene viste, at de genanvendte glasfibre kun har 25-30 procent af nye glasfibres styrke, og ifølge Clenflex-direktør, Niels Immerkjær, demonstrerer det, at der er flere muligheder for genanvendelse i stor skala.
”Nu ved vi, hvor stærke glasfibrene er, når de har været udsat for den varmepåvirkning, der er nødvendig at udskille bindemidlet. Der er et hav af produkter, hvor glasfiberen ikke behøver at have styrke som i en vindmøllevinge, eller hvor den genanvendte glasfiber kan være fyld i dele af et produkt, samtidig med at der anvendes nye glasfibre i de områder, der skal have maksimal styrke,” siger Niels Immerkjær, og fortsætter:
”Blandt andet er vi i dialog med en virksomhed, som producerer mindre tanke af glasfiber, hvor det er de korrosive egenskaber og ikke styrken, som er vigtig. Tilsvarende kunne man eksempelvis også kunne bruge genanvendt glasfiber i kasserne til redningsveste og oppustelige redningsbåde på skibe.”
Næste skridt for Clenflex bliver at forsøge at skalere processen, så virksomheden kan pyrolysebehandle større stykker kompositmateriale end de stykker på cirka 300x200x50 millimeter, der blev anvendt i MADE-projektet.
Samtidig skal Clenflex finde en metode til at rense bindemidlet, hvilket en samarbejdspartner, der i forvejen omdanner pyrolyseolie til kemikalier, mener at kunne gøre. Hvis det skal være rentabelt at anvende pyrolyse til processen, skal både glasfibrene og bindemidlet kunne genanvendes.
Det er muligt er høre mere om ClenFlex’ arbejde ved det kommende Virtuelt MADE Materiale Deep-Dive-arrangement onsdag den 28. September, hvor også TERMA, Vestas, DTU og FORCE Technology deler deres erfaringer, fremhæver MADE.
Nærmere bestemt vil der være konkrete cases med aktuele teknologier til fremstilling, monitering, genanvendelse og bortskaffelse af kompositmaterialer.
Se mere her.