Teknovation Logo
robot

 
  • Offentligt-privat samarbejde kan være løsningen på udfordringen med plast i havene, opfordrer AAU-forsker Kenneth Mølbjerg Jørgensen.

28. april 2020, kl. 12:12 

Løsning skal fjerne plast i havene

Hvert år ender ti millioner tons plastaffald i havet og dræber fisk og fugle. AAU-forsker har igennem deltagelse i projektet Ren Kystlinje undersøgt løsninger på problemet, og anbefaler offentlige-private samarbejder.


28 kystkommuner i Kattegat-Skagerrak-regionen har deltaget i Projekt Ren Kystlinje. Kommunerne har alle problemet med plastaffald tæt inde på livet og ønsker handling. Professor på Aalborg Universitet, AAU, Kenneth Mølbjerg Jørgensen gør i øjeblikket status på sin deltagelse i projektet. Han mener, at en mere langsigtet løsning er nødvendig:

"Problemerne med håndtering af plastaffald fra havene vil fortsætte, hvis ikke vi tænker i hele kæden fra indkøb, produktion og forbrug af plast til affaldshåndtering," påpeger AAU-forskeren.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Kenneth Mølbjerg Jørgensens rolle i projektet har været at undersøge mulighederne for at genanvende plastaffald fra havet som led i skabelsen af en cirkulær økonomi på området. Forskeren har fokuseret på, hvilke forretningsmodeller der findes inden for plastgenanvendelse generelt.

Fra politisk hold lægges der op til, at private virksomheder skal spille en central rolle i forhold til plast-genanvendelse. Det er Kenneth Mølbjerg Jørgensen enig i. Han mener dog, at problemet er alt for vigtigt, til at vi kan overlade det til erhvervslivet at løse det. Miljøhensyn har nemlig kun topprioritet for virksomhederne, hvis de kan gøre en forretning ud af det. Derfor kan private virksomheder kun være en del af en mere samlet indsats. Desuden skal man passe på med at reducere problemet med plastaffald til et spørgsmål om indsamling og sortering:

"Hvis vi blot beskriver løsningerne på plastaffald som et spørgsmål om indsamling og sortering af plastaffald, vil vi altid vil være bagefter. Plastproduktionen er eksponentielt stigende. Vil vi plastproblematikken til livs, kræver det en mere konsekvent form for privat-offentligt samarbejde, hvor der stilles større krav til producenterne," mener Kenneth Mølbjerg Jørgensen.

I januar 2018 udgav EU et plastcirkulære, som pålægger virksomheder og industrien ansvaret for at skabe systemer til at genanvende af plast. Dette plastcirkulære blev fulgt op af en dansk handlingsplan i december 2018. Et centralt punkt er, at disse systemer skal skabe vækst og jobmuligheder, hvilket selvfølgelig er vigtigt. Problemet er imidlertid, at entreprenørskab og innovation sættes i centrum for løsningen af plastproblematikken, imens der reelt set stilles meget få krav til virksomhederne fra politisk hold, mener Kenneth Mølbjerg Jørgensen:

"Visionen for en bæredygtig cirkulær økonomi går ifølge EU og den danske regering ikke via restriktioner eller forbud, men via skabelsen af stærke business cases, som kan opretholde en stor produktion og mange jobs inden for plastindustrien. I sidste ende er en langsigtet løsning dog et spørgsmål om politisk vilje, og den vilje er ikke tydelig i dag".


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik