Teknovation Logo
robot

 
  • En af de centrale anbefalinger fra klimapartnerskabet er, at vi som samfund skal øge efterspørgslen efter genanvendt plast, konstaterer Christina Busk.

14. april 2020, kl. 15:48 

Forfejlet kritik af ambitioner om plastgenanvendelse

Ifølge miljøpolitisk chef i brancheforeningen Plastindustrien, Christina Busk, skyder aktuel kritik af anbefalingerne fra klimapartnerskabet ‘Affald, vand og cirkulær økonomi’ ved siden af.


Bo Asmus Kjeldgaard og Ib Larsen, henholdvis direktør i firmaet Greenovation og tidligere borgmester i Københavns Kommune, og konsulent og tidligere direktør i Københavns Kommune, ved siden af, når de i en debatartikel i Politiken kritiserer anbefalingerne fra klimapartnerskabet ‘Affald, vand og cirkulær økonomi’  vedrørende plastgenanvendelse.

Det skiver miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk, i et indlæg, hvor hun betegner det som ukonstruktive angreb i form af formuleringen: ’Genanvendelsesindustrien har tilsyneladende kun tænkt på, hvordan den kunne score kassen’.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


I stedet burde de forholde sig til substansen i de mange gode anbefalinger, påpeger hun, og fremhæver det positive i det 'enormt ambitiøst i mål', at 90 procent af Danmarks affald skal genanvendes i år 2030.

Der skal knokles hårdt for at indfri det, men hvis det lykkes, så er der markante CO2-besparelser at hente. At det også kan kaste grønne danske arbejdspladser er jo kun en ekstra bonus, påpeger hun.

"Bo Asmus Kjeldgaard og Ib Larsen fremhæver genanvendelse af plast som en særlig udfordring. Det er da også helt korrekt, at de kommunale affaldsselskaber i Danmark har en mangeårig tradition for energiudnyttelse frem for genanvendelse, men det skib skal vi have vendt," siger hun, og fortsætter:

"Det kræver en omstilling i hele værdikæden, og jeg er glad for at kunne fortælle, at vi er godt i gang."

Eksempelvis arbejder klimapartnerskabet tæt sammen med Arla, Københavns Kommune og Danmarks Naturfredningsforening, uddyber hun, og påpeger, ar der nu er udviklet en omfattende designguide for emballage, hvor der er fokus på at designe produkter med henblik på genbrug og genanvendelse.

En hovedpointe er, at der skal vælges rene plastmaterialer frem for sammensatte materialer, som vanskeliggør genanvendelse. Derudover opfordrer vi til, at emballage fremstilles i færre forskellige plasttyper for at optimere den videre sorterings- og genanvendelseskvalitet.

"Rigtig mange af de store danske plastemballageproducenter har allerede taget guiden til sig, så i industrien tager vi gerne et stort ansvar for at gøre plastemballagen mere bæredygtig, men der er i høj grad også brug for at forbedre indsamlingen, sorteringen og behandlingen af vores plastaffald i Danmark," lyder det fra Christina Busk, der tilføjer:

"Det bliver som nævnt ikke nemt at nå i mål, men jeg ser mere optimistisk på fremtiden end Bo Asmus Kjeldgaard og Ib Larsen, da klimpartnerskabets anbefalinger viser en ambitiøs og farbar vej fremad."


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik