Teknovation Logo






www.teknovation.dk > Spåntagende metalbearbejdning
  • Cookies politik
  • English
 

Lærlinge opfinder metode til olieindvinding fra spån

  • Eleverne opsummerede resultaterne i et ti-siders konceptpapir og sendte det til Carbon Busters 2024-konkurrencen – med succes, hvilket deres topplacering beviser, fremhæver Arburg.

18. oktober 2024, kl. 13:52 

Seks lærlinge fra Arburg i Tyskland er blevet udnævnt til vindere af Carbon Busters 2024 for en løsning til at genanvende olie fra spån og støv. Konkurrencen holdes af den tyske brancheorganisation for ingeniørvirksomheder VDMA.


Arburg-lærlingene har vundet hovedprisen på 3.000 euro for anden gang siden 2022. De fik overrakt årets pris af VDMA ved en ceremoni i starten af oktober.

Ved roterende metalbearbejdningsprocesser i arburgs produktion anvendes olie som køle-smøremiddel, og dette ophobes med spåner og støv efter metalbearbejdning.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Sammen med deres lærere overvejede eleverne, hvordan olien økonomisk kunne udvindes og genbruges som en værdifuld ressource.

Indledende test blev udført på sprøjtestøbemaskinproducentens Vocational Training Center ved hjælp af en lille presse, der er udviklet og bygget internt til at adskille olien fra spånerne.

Eleverne opdagede, at op til 60 procent af den samlede vægt af de mættede spåner var olie, der kunne genvindes.

På baggrund af resultaterne fra konceptet har Arburg købt og bestilt en større presse til at genvinde olien industrielt ved at presse slammet og omdanne det til briketter.

Ved at adskille olie og spåner kan op til 9.126 liter genvindes og genbruges hvert år i produktionen konsteres det. Hvis et olietab på 15 procent indregnes i opsvinget, kunne der alene i 2023 være sparet næsten 22.000 euro i rene indkøbsomkostninger.

Derudover reducerer foranstaltning også transport- og bortskaffelsesrejser og dermed CO2-emissioner med 4.336 kilogram, lyder beregningen på, konstaterer Arburg.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik