www.teknovation.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Se vores cookies-politik >>
30. maj 2024, kl. 21:58
Den tidligere leder for Teknologisk Institut Tribologicenter og senest direktør for virksomheden ASP Lars Pleth Nielsen er gået bort 55 år gammel efter et kræftforløb. På trods af den alt for tidlige bortgang efterlader han et kæmpestort praktisk, akademisk og personligt aftryk i den danske industri.
Ph.d., HD (O) og direktør i firmaet Advanced Surface Plating, ASP, Lars Pleth Nielsen er ikke mere.
Personligt vil jeg vove påstanden, at det var svært at finde et mere vellidt venligt menneske og samtidigt respekteret og beundret fagperson herhjemme. En der kunne kombinere den højeste akademiske overfladevidenskab med praktisk flair og skabe unikke resultater til gavn for den danske, såvel som den globale industri, og samfundet generelt.
Annonce - artiklen fortsætter under banneret
Senest gennem virksomheden Advanced Surface Plating, ASP, der i 2021 blev opkøbt af norske HydrogenPro, hvor han var en af hovedkræfterne i at udvikle State-Of-The-Art alkaline elektrolyseanlæg til produktion af grøn brint. Teknologi, som er ved at blive realiseret i et projekt af japanske Mitsubishi i Utah, USA, der længe har været betegnet som verdens kommende største alkaline elektrolyseseanlæg med en kapacitet på 500 megaWatt.
Den 26. maj i år, tre dage efter Lars gik bort, blev det annonceret, at ASP er modtagere af 34,4 millioner kroner fra regeringens grønne investeringsordning til projektet H2-GIGA. Dette med henblik på at etablere en fabrik med storskalaproduktion af elektrolyseelektroder, der, ifølge Erhvervsministeriet, skal ligge i Randers Havn og kommer med potentiale til at beskæftige omkring 80 medarbejdere.
Som person lærte jeg Lars at kende gennem videnforeningen ATV-Semapp (i dag Teknologisk Videndeling) med base på DTU i Lyngby, hvor han var en flittigt benyttet oplægsholder. Og de senere år fulgte jeg resultaterne af de mange industri- og bogprojekter, han var involveret i.
Hans akademiske karriere tog fart i 1987 med optagelsen på Aarhus Universitet, og syv år senere - med en ph.d. i hånden inden for Surface Science - fik han sin første store ansættelse i industrien ved Haldor Topsoe A/S i København. Her var han frem til 2002. Derefter fulgte en stilling hos NKT samtidigt med, at han blev tilknyttet sensor og fik visse forskningsopgaver ved DTU.
I 2004 gik vejen tilbage til Aarhus og en stilling, der skulle udvikle sig til en 17 år lang periode som leder for Teknologisk Institut Tribologicenter. Med ansættelsen lykkedes det ham at oparbejde et vidt forgrenet netværk i industrien, såvel som at hjælpe utallige produktionsvirksomheder med alt fra belægning af fræsere til optimering af rumemner og uddanne og vejlede et stort antal kandidat- og ph.d.-studerende.
I kombination med de praktiske resultater leverede Lars et kæmpe forskningslitterært arbejde, der inkluderede et stort antal videnskabelige artikler, forskellige globalt efterspurgte lærebøger om industriel overfladebehandling på flere tusinde sider og flere patenter i eget navn.
Under de mange år i forskningens tjeneste arbejdede han blandt andre tæt sammen med DTU-professor Per Møller, der var medforfatter på en række af hans udgivne bøger. Indtil det sidste var de to i tæt kontakt.
Med etableringen af ASP/HydrogenPro Danmark kunne han for alvor udleve sin drøm om at være med til at sætte skub i en mere bæredygtig udvikling i samfundet.
Lars kæmpede det seneste år med sin kræftsygdom, men holdt liv og gejst oppe til det sidste. Og han fortsatte med at arbejde til dagen inden en afgørende operation, som han desværre ikke kom sig efter.
Han efterlader sig hustru og to voksne børn.