28. februar 2023, kl. 08:06
Virksomheders brug af de seneste energikilder, som brint og metanol, stiller også krav til motorernes overflader, hvor optimerede belægninger kan løse udfordringerne. Ligeledes kan optimerede værktøjsløsninger gavne effekterne.
Hos Teknologisk Institut har man specialiseret sig i at lave overflader, som passer til fagområdets behov, og når det gælder belægninger anvendes Physical Vapor Deposition, PVD, som det kendes fra belægninger på skærende værktøj, men PVD kan også bruges inden for andre områder, for eksempel i forbindelse med den aktuelle omstilling til de seneste energikilder, som eksempelvis brint og metanol.
"Med en tribologisk belægning kan man få en overflade, der er mere slidstærk. Det betyder, at du kan få længere levetid på dit produkt og mindske behovet for at lave nye produkter, hvilket har en stor betydning i forhold til materialeforbrug," lyder det fra Bjarke Holl Christensen, sektionsleder og specialist i overfladebelægninger, som tilføjer:
Annonce - artiklen fortsætter under banneret
"At dit udstyr ikke går så let i stykker med en tribologisk belægning taler samtidig ind i den nuværende problemstilling med ”brug-og-smid-væk-kulturen”: Kan et værktøj holde i længere tid, betyder det, at der ikke skal produceres end ny del, fordi man faktisk har fået det lavet ordentligt fra start af".
Et eksempel er en opgave for Michael Lundbech A/S, som leverer plastelementer til medicinske produkter. De har gennem Innovationsfondsprojektet Super-Moulds med Teknologisk Institut fået belagt sprøjtestøbeforme med en nyudviklet coating, som gjorde det muligt at gå fra et scenarie, hvor plastelementerne ofte sad fast i formen til at kunne køre mere end 13.000 kørsler uden problemer.
De seneste overfladebelægninger kan også gøre det lettere at genbruge værktøj. Når et værktøj ikke længere lever op til specifikationerne, bliver det oftest kasseret, og et nyt tages i brug. Men i mange tilfælde, hvor en coating har været brugt, kan denne fjernes, og en ny kan påføres. Ved gentagne cyklusser kan levetiden af værktøjet mangedobles.
"Der betyder det selvfølgelig noget, om man skal bruge ti styk skærende værktøj eller om man kan nøjes med ét skærende værktøj med tribologisk belægning. Det vil nemlig betyde en stor besparelse i forhold til at skulle lave nye værktøjer, som vil være energi- og omkostningsmæssigt tunge," lyder det fra Bjarke Holl Christensen.
Et eksempel på forbedring af skærende værktøj er Innovationsfondsprojektet Cutting-Edge, hvor det bedste produkt på markedet blev undersøgt for forbedringsmuligheder. Her blev flere dele af skæret optimeret, heriblandt PVD-belægningen. Det resulterede i 28,5 procent øget skærehastighed og 137 procent øget levetid i forhold til benchmark.
Ud over forøget hårdhed kan belægningerne også give mindre friktion mellem bevægelige dele – helt uden andre smøremidler. Et eksempel herpå er blandt andet virksomheder, der producerer og håndterer dåser. Disse virksomheder vil ofte vælge værktøjer, som man er nødt til at smøre – men skal man smøre sit værktøj, betyder det også, at man efterfølgende vil have mange dåser, der skal rengøres.
"Mindre friktion kan skabe værdi på mange forskellige måder. Mindre friktion i pumper, motorer og gear kan give lavere energiforbrug og forøget levetid, mens belægningerne i andre situationer kan spare et smøremiddel væk. På den måde kan man mindske rengøring og spare vand og kemikalier," forklarer Bjarke Holl Christensen.