8. oktober 2024, kl. 10:16
Regeringens reformudspil om det fremtidige gymnasium er helt rigtigt set, og rammer i plet med et mere erhvervsrettet gymnasiespor. Men, det er afgørende med højt fagligt niveau, fastslår Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal.
"Det er positivt og på tide, at regeringen gentænker gymnasiet og foreslår et spor, hvor det teoretiske kombineres med praksisorienteret undervisning. Alt for mange unge går rundt med en studenterhue, de ikke bruger til noget. Når udspillet bliver til virkelighed, er jeg ikke i tvivl om, at flere vil blive inspireret til at tage en faglært uddannelse," lyder det fra Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal, i forlængelse af regeringens reformprogram; Forberedt på Fremtiden.
Fire ud af ti studenter starter nu på tredje sabbatår, hvilket tyder på, at mange mister pusten i forhold til videre uddannelse, som ellers er formålet med gymnasiet. Derfor er det fornuftigt, når regeringen lægger op til en reform med udgangspunkt i et bredt gymnasium med et bredere formål end i dag - på linje med det forslag, som DI og Dansk Metal præsenterede i foråret.
Her skulle den to-årige retning give mulighed for at prøve fagområder af og forhåbentlig gøre det lettere for de unge at finde deres rette uddannelsesvej. Dansk Metal og DI foreslog dog et højere karakterkrav den nye erhvervsrettede retning, end regeringen lægger op til. Det risikerer at påvirke niveauet negativt:
"Det er afgørende, at der er et højt fagligt niveau og relevant fagligt indhold, så den nye uddannelse er et attraktivt gymnasialt tilbud til dem, der i dag ville vælge det treårige gymnasium. Bliver der for stor forskel på niveauet på de to gymnasieretninger, risikerer vi at skabe et A og et B gymnasium," siger Claus Jensen.
Claus Jensen understreger også, at uddannelsen ikke må blive en omvej for de unge, som er modne og afklarede nok til at vælge den faglærte vej efter folkeskolen:
"Vi må ikke glemme, at rigtig mange unge går målrettet efter en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. De gider ikke sidde flere år på skolebænken, men vil ud og tjene deres egne penge. Det skal de selvfølgelig også have mulighed for i fremtiden," siger Claus Jensen.