Teknovation Logo



 

Projekt vil digitalisere støbejernsproduktionen

  • Et ph.d-projekt vil ved hjælp af videnskabelige modeller og AI nu åbne op for hvad der sker i smelteovnene hos jernstøberiet Tasso i Odense.

26. april 2023, kl. 12:28 

Ved hjælp af videnskabelige modeller og kunstig intelligens, AI, vil et ph.d-projekt nu søge at åbne ovnene hos jernstøberiet Tasso i Odense. Hvad der præcist sker, når smeltet jern støbes, har nemlig altid været et mysterium for støberierne, og svaret på det mysterium kan meget vel bane vejen for en digital transformation af hele branchen, fremhæves det.


Ashish Chawla, der er i færd med et ph.d-projekt ved DTU, har siden 2020 været tilknyttet det danske jernstøberi Tasso A/S i Odense, hvor han således er godt i gang med at skrive sin afsluttende afhandling, der ved hjælp af avancerede matematiske modeller og AI skal danne grundlag for digitaliseringen af Tassos støbejernsproduktion.

Afhandlingen er opdelt i tre stadier, hvoraf første stadie netop er afsluttet og resultaterne offentliggjort i et anerkendt akademisk tidsskrift om støberiteknik. Gennem udviklingen af en matematisk og videnskabsbaseret modelforsøger første stadie at simulere, hvad der helt præcis sker, når det smeltede jern i Tassos smelteovne støbes til strengstøbt støbejern. Ved at simulere dén proces er det nemlig muligt at lokalisere de bedste steder at placere sensorer, der skal understøtte den efterfølgende digitalisering af støbejernsproduktionen. 

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


"Hvad der egentlig sker, når det smeltede jern ledes ud af ovnene og ind i formen, har indtil nu været et stort mysterium for hele støberibranchen, man kan næsten kalde det en form for sort boks. Det har gjort det enormt svært at digitalisere og dermed automatisere støbejernsproduktion," siger Ashish Chawla, der forklarer, at de næste stadier af hans afhandling skal undersøge nærmere, hvordan man digitaliserer produktionen:

"Her vil den matematiske model, der simulerer støbeprocessen, blive integreret med dataanalyse og AI for at opnå bedre kontrol over fremstillingsprocessen. Teknologien vil på den måde danne grundlag for digitalisering med henblik på effektivisere arbejdsgangene, øge produktionens robusthed og reducere energiforbruget, så der er også et bæredygtigt aspekt inde over".

Tasso-CEO Kristian B. Pedersen er meget begejstret for projektet og ser et stort potentiale i at digitalisere støbejernsproduktionen – både for Tasso selv, men også for støberibranchen som helhed:

"Da specialet ikke er færdiggjort, kender vi endnu ikke de endelige resultater, men indtil videre ser det lovende ud. Fra TASSOS synspunkt har vi et mål om i gennemsnit at kunne producere 420 tons kontinuerligt støbejern om ugen, og en potentiel digitalisering af vores produktion kan hjælpe os med at nå vores mål," forklarer han.

Tassos elforbrug nåede 15 MegaWatttimer sidste år, mens virksomheden udledte omkring 3.000 tons CO2 inden for scope 1 og 2. Jernstøberiet har stillet skarpt på bæredygtighed, og Kristian B. Pedersen håber derfor på, at digitaliseringen på sigt kan være med til at reducere energiforbruget og dermed virksomhedens klimaaftryk:

"Støbejernsproduktion kræver, at materialerne varmes op til omkring 1.400 grader, og det kræver selvsagt en vis mængde energi. Derfor kan selv de mindste optimeringer af støbeprocesserne føre til relativt store reduktioner i vores klimaaftryk, og det gør bare digitalisering endnu mere interessant for et jernstøberi som os og støberibranchen generelt," fastslår Christian B. Pedersen.  


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik